You are here: Home Courses November 30 - 30 Introduktion till Bitcoin Klara Södra Kyrkogata 20, Stockholm
What: Introduktion till Bitcoin
When: Nov 30, 2013
from 01:00 pm to 05:00 pm
Where: Klara Södra Kyrkogata 20, Stockholm
Contact Name: Jörgen Modin
Contact Email:
Contact Phone: 070-8351627
Add event to calendar vCal
iCal

Vad kursdeltagare tycker om kursen:

"Perfekt introduktion av Bitcoin"
Olle Kullberg, Bitcoinentusiast och författare av "Ett Första Steg i Scala".

"Ger en bra överblick av Bitcoin och liknande valutor, hur det fungerar och hur man hanterar plånböcker på ett säkert sätt."
Lars Björck, Stocksund

Se kursbeskrivning längre ner på sidan. Om Bitcoin är nytt för dig kan du läsa här om frågor och svar om Bitcoin. 50 kr i Bitcoin ingår i kursen som du kan använda.

Kursen kräver inga förkunskaper, och handlar framför allt hur man på ett säkert sätt kan förvara Bitcoins på papper i en s k paper wallet, där inga hackare kan komma åt dem, framställd med en "ren" dator, och hur man kan bevaka denna plånbok från sin dator utan risk för hacking. Att skapa och skriva ut en sådan pappersplånbok är inte så svårt, men det är inte alldeles lätt att göra det på ett säkert sätt.  Därav denna kurs.

Kursen går noggrant igenom stegen för att skydda sej, och du får grundlig dokumentation om detta med dej från kursen.

Du lär dig också grunderna i Bitcoin och var man köpa och sälja Bitcoins och fördelar och nackdelar med respektive sätt, samt vilka program som kan användas.

Kontakta gärna oss, om du har frågor eller har önskemål om annan kurstid (t ex kontorstid)!

Priset nedan är inklusive svensk moms. Vårt betalningssystem använder Euros och brittiska pund, då vi annars mest använder kortbetalningar när det gäller kurstillfällen utanför Sverige.

Registration

Price

EUR 280.00

Express registration (after November 27)          

EUR 340.00

Är det lätt att bli av med sina Bitcoins?

Ja det är det tyvärr. Alla ens Bitcoins ligger lagrade på hemliga nummer (private keys). Det finns fyra hot:

Dåliga nummer. Dina hemliga nummer skall vara slumpmässigt genererade av datorn på ett sådant sätt att ingen kan gissa dem, men ibland så har en dålig slumpgenerator använts, och då kan någon lättare gissa dina nummer. Detta var ett problem så sent som i augusti på Android-telefoner och surfplattor.

Man tappar bort koderna. Då är besparingarna försvunna för alltid, både från dej och från hela Bitcoin-systemet.

Hackers, virus, maskar, trojaner, keyloggers och liknade snor koden från din dator och skickar vidare dina Bitcoins. Tidigare, om en hacker velat ta sig in i din dator, så är det för att snoka fram lösenord eller fjärrstyra din dator att attackera webbsajter. Profitmodellen för den kriminelle är rätt komplicerad och i många steg i de fallen: Få tag på ett lösenord till din e-post, försöka få tilltråde till sajter du använder osv. Med Bitcoin är det enklare: Hitta koderna på din dator, ta pengarna (There is no step three). Det innebär att det är febril aktivitet på Internet för att hacka datorer och få tag i Bitcoins.

Man kan bli lurad att föra över sina bitcoins till en plånbok någon annan styr. En kinesisk marknadsplats för att köpa och sälja Bitcoins försvann från jordens yta nyligen, och med den alla pengarna på den.

Kursinnehåll:

 • Översikt över Bitcoin
 • Var finns pengarna egentligen?
 • Privat och publik nyckel
 • Att köpa och sälja bitcoins
 • Förvaring av bitcoins

Förvaring av bitcoins

Bitcoins kan försvinna, och detta är det största praktiska hindret för att känna sig riktigt bekväm med Bitcoins.

Övning

Denna övning kommer uppskattningsvis ta 2 timmar. Vi går sakta och pedagogiskt igenom alla steg som krävs för en säker förvaring av en bitcoinplånbok, så att du efter kursen ska kunna känna självförtroende i denna den svåraste biten med Bitcoin. Framför alllt får du av oss en pappersguide som i detalj på svenska beskriver hur du kan upprepa detta hemma och på jobbet.

Skapa en säker förvaring för bitcoins med hjälp av

 • Ett helt rent och oanvänt operativsystem som det inte går att skriva permanent till (vi ordnar att du kan öva på ett sådant, ta också själv med dej en laptop med antingen Windows, Mac OSX eller någon Linux på. Se gärna till att du har rätt att installera programvara på din laptop.).
 • Rätt program, hämtade på rätt sätt för att skapa plånbok och koder
 • Skrivare och USB-minnen
 • Sätt att sprida koderna till släkt och vänner så att de bara vet tillräckligt men inte nog för att spendera pengarna själva
 • Hur du kan bevaka dina besparingar utan att någon kan spendera dem (watching-only wallet)

 

Vi kommer att använda standardprogrammen bitcond och bitcoin-qt på kursen, eftersom de är de som haft mest ögon på sig.

Du får också med dej en DVD och USB-minne med alla program som behövs, inklusive operativ, men du bör helst sedan ladda ner dessa själv efter kursen, enligt anvisningarna i dokumentationen.

Contact us

The people working in Webworks Sverige AB are:

 • Johan Bergkvist
 • Jorgen Modin
 • Robin Harms Oredsson
 • Uno Engborg

We are based in Stockholm, Lund and Malmö in Sweden. You can reach us via e-mail at info@webworks.se, and snail mail can be sent to Webworks Sverige AB, Bohusvägen 3, 222 25 Lund. You may also use the contact form below.

What is 2 + 3? (spam protection)
Filed under:
extra code